Artikel

Een goede bodem geeft een goede opbrengst. Met dit gegeven in het achterhoofd trekken we het veld in. Zaaibedbereidingen, bemesting en groenbedekkers zijn de thema’s die aan bod komen.

Programma:

Tijdens het proefveldbezoek zal het volgende te zien zijn:

  • Zaaibedbereidingen
    We bekijken verschillende zaaibedbereidingen die moeten zorgen voor een goede start van de groei. Triltandcultivator, wiel aan wiel aanrijden, vleugelschaarcultivator, vorenpakker, rotoreg, spitten… Ze komen allemaal aan bod. Als kers op de taart wordt er mais op ruggen gezaaid.
  • Bandenspanning
    Dat een rondgang zorgt voor een enorme druk op het veld, leidt geen twijfel. Door de bandenspanning te verlagen, kunnen we deze druk verminderen. We kunnen zelf zien hoe dit de groei beïnvloedt.
  • Groenbedekkers
    Een hoger organische stofgehalte van de bodem, geeft vele voordelen. Het heeft een goede invloed op de waterhoudende capaciteit van de bodem, maar kan ook het nitraatresidu gunstig beïnvloeden. We bekijken het effect van verschillende soorten en mengsels van groenbedekkers.
  • Bemesting
    Het is een hele uitdaging om met de huidige regelgeving voldoende voedingsstoffen tot bij de plant te krijgen. We legden een veld aan waarbij verschillende systemen van bemesting aan bod komen. Rijenbemesting, bemesting naast de plant, volleveldse bemesting, maar ook verschillende rijafstanden.
>>Het volledige programma kun je hier bekijken.
 
Samenkomst op het demoveld aan de kruising van het Tolhuis met de Heidestraat in Tongerlo.
Korte verplaatsingen naar de andere demovelden gebeuren met eigen wagen.
Praktisch:
Datum:
dinsdag 12 juni 2018
Begintijd:
20u00
Eindtijd:
22u00
Locatie:
Samenkomst op het demoveld aan de kruising van het Tolhuis met de Heidestraat in Tongerlo
Kostprijs:
Gratis
Inschrijven:
 
Gekoppelde thema's & sectoren: