Artikel

Op 12 juni 2018 konden we een blik werpen op een aantal demovelden die in Westerlo werden aangelegd in het kader van Leve(n) de bodem. Zo’n 15 geïnteresseerde landbouwers kregen een demonstratie van een bandendruksysteem, uitleg over verschillende zaaibedbereidingen na ploegen en bezochten een demoveld met verschillende groenbedekkers.

Aandacht voor de bodem in Westerlo

We startten met een demonstratie van het bandendruksysteem dat op een tractor werd geplaatst. De bedieningsmogelijkheden en voordelen voor de bodem en het brandstofgebruik werden besproken, ook het prijskaartje werd aangehaald.

bandendruksysteem_HH.jpg
Foto: Demonstratie van het bandendruksysteem.


Na de demonstratie trokken we het veld in. Bij het eerste veld werden verschillende zaaibedbereidingen na ploegen bekeken. De traditionele triltandcultivator en rotoreg kwamen aan bod, maar er werd ook getoond hoe maïs op ruggen gezaaid en gespit wordt. Naast de verschillende grondbewerkingen zijn er op het veld ook tests met variaties van bandenspanningen.

Tenslotte bezochten we een demoveld waar verschillende groenbedekkers gezaaid worden. Je zou denken dat je daar nu nog niets van kan zien, de maïs staat immers nog op het veld maar er liggen echter ook een aantal velden met grasonderzaai. Een weinig gekende techniek met een aantal voordelen. Je verkrijgt een goed ontwikkelde groenbedekker, er is bescherming van de bodem tijdens de maïsoogst en een daling van het stikstofresidu. Dit vraagt wel de nodige kennis om tot een mooi resultaat te komen. Vooral de keuze van de grassoort en onkruidbestrijding zijn aandachtspunten.

zaaibedbereidingen_HH.jpg
Foto: Demo van de zaaibedbereidingen.


Het was een boeiende avond met een geïnteresseerd en kritisch publiek!
 
 
Gekoppelde thema's & sectoren: