Artikel

Het lijkt een banale vraag, maar als je weet dat bepaalde soorten regenwormen belangrijk zijn voor de bodemvruchtbaarheid, loont het wel de moeite een kijkje te nemen. Tijdens een ondernemersgroep van landbouwers in Roeselare werd het thema bodemvruchtbaarheid verder besproken.  

Welke regenwormen zitten in mijn perceel?

Iedereen wil dat zijn grond in goede conditie is. Je kan dit makkelijk zelf controleren door te kijken naar de activiteit van regenwormen. Met een spadesteek neem je een klomp aarde en zoek je naar de aanwezige regenwormen. Voor een goede bodemvruchtbaarheid is het belangrijk dat er twee soorten regenwormen te vinden zijn: bouwvoorbewoners en pendelaars.

Pendelaars        

Vooral de pendelaars moeten in grotere mate aanwezig zijn. Deze migreren namelijk van aan het bodemoppervlak tot 1m diep in de bodem. Door deze wormengangen verkrijg je o.a. betere waterdoorlaatbaarheid en komt het organisch materiaal tot in de diepere grondlagen.

Bouwvoorbewoners        

Het type wormen dat meer aan het oppervlak blijft, de bouwvoorbewoners, zijn minder in staat om deze taak te vervullen. Zij gaan vooral het organisch materiaal aan het oppervlak verteren en hebben zo hebben dus een kleinere rol in de totale opbouw van de bodemvruchtbaarheid.       

Bouwvoorbewoner.jpg
Bouwvoorbewoner
Bron: J. Valckx
pendelaar.png
Pendelaar

Blijf op de hoogte        

Wens je voortaan ook aan te sluiten bij deze ondernemersgroep rond het thema bodemvruchtbaarheid, hou dan zeker onze agenda in de gaten! De eerstvolgende ondernemersgroep in dit thema met als topic niet kerende grondbewerkingen zal doorgaan op donderdagavond 29 maart in Zwevegem.        


Gratis bodemanalyse

Wens je met hulp van een expert dit ook eens toe te passen op jouw perceel, vraag dan onze gratis begeleiding op jouw bedrijf via onze kennispendelaars.


Meer info

Franky Coopman  - franky.coopman@inagro.be - 051/27 33 45

Gekoppelde thema's & sectoren: Bodem En Bemesting